Páginas

Curso 2016/17

martes, 28 de febrero de 2017

Ejercicio Decimocuarto: AMOR, AMOR.

                                                     Imagen de Paula Catão: Magic Fly

ATENCIÓN: GÉNERO EPISTOLAR.
Hasta el 31 de marzo. 

• El trabajo presentado debe mantener la estructura de una carta: Saludo, cuerpo y despedida. No se admitirán relatos cortos, poemas u otro tipo de expresión que sea no misiva.
• Trabajos presentados a doble espacio. • Máximo de dos páginas.
• Letra TIMES NEW ROMAN, tamaño 12.
• Respetar márgenes (derecho, izquierdo, superior e inferior).
• La carta debe contener un Título.
• Correcta expresión ortográfica.
 • La carta presentada debe ser original, no puede haber estado seleccionada o publicada en otros concursos literarios.
 BASES

Ejercicio decimotercero: EN 20 LÍNEAS.

Imagen de Paula Catão: Magic Fly

PARA QUIENES PREFIERAN LOS HIPERBREVES. 
Plazo de entrega: 31 de marzo.
Características
 • Tema libre.
 • La extensión máxima del relato será de 20 líneas en letra Times New Roman, cuerpo 12, escrito en español.
 • Cada autor o autora podrá presentar un máximo de 3 relatos.
 • Podrán presentarse obras individuales o colectivas.
 BASES

jueves, 23 de febrero de 2017

lunes, 20 de febrero de 2017

Duodécimo Ejercicio. Ficciones breves en El Sauzal.


Requisitos del relato:
—Tema libre. 
—Menos de veinticinco líneas sin contar el título. (A doble espacio y con fuente Times New Roman tamaño 12). 
—Plazo: hasta el 7 de abril. 
—Máximo de dos relatos. 
—Por correo electrónico los archivos se adjuntarán en pdf. 
—Se publicarán en el blog creado al efecto. 

Más información en:


miércoles, 8 de febrero de 2017

María García-Lliberós en el Taller de Escritura de la Universitat Jaume I


Jueves 16 de febrero de 2017. 18.00 horas.


María García-Lliberós

Más información sobre la autora en:

Licenciada eAlgunas de sus obras más recientes





Dolors Miquel a Castelló. Dijous 9 de febrer a les 12 hores i a les 19 hores.


sábado, 4 de febrero de 2017

La escalera del gallinero de Juan Carlos Núñez Mateo. La pajarita roja Editores.



“Cuando era más joven podía recordar todo, 
hubiera sucedido o no”.
                           (Mark Twain)

No hallaréis Frémola en los mapas, pero descubriréis su esencia en el corazón de la Sierra de Espadán. Un lugar mágico que acoge esta historia de historias.
(El autor)

La vida es como una escalera de gallinero,
corta y llena de mierda.
 (Dicho popular)

Valerio vivió a salto de mata, o de peldaño desde el principio. El primer resbalón al intentar hacer pie sobre la escalera de la vida lo tuvo siendo muy pequeño. Fue en una de esas noches sin luna que intimidan, el viento escarchado estremecía las persianas arrancándole lamentos con cada crujido.
Desde la cama oyó como giraba el picaporte. Un sonido único para Valerio, que no se confundía con los chasquidos del vendaval. Al abrirse la puerta, brotó la luz del pasillo que descubrió la silueta de su madre que entraba de puntillas. Se hizo el dormido, siempre lo hacía cuando le daba el beso de buenas noches, era un recurso que utilizaba para compensar la carencia de afectividad de ella. No es que no quisiera a su hijo, sino que su carácter acerbo, le impedía mostrarse cariñosa a menudo.
En aquella ocasión no se acercó a su cama sino que fue hacia el armario y sacó una maleta. Cuando cerró la puerta a sus espaldas, se abrió paso la oscuridad y el desconsuelo en el corazón de Valerio. Nunca más la volvió a ver. Porque esa misma noche, se fugó con un vendedor de seguros que la haría feliz. Al menos, eso decía la escueta nota que dejó sobre la mesa. Como pisapapeles utilizó una figura de porcelana, una gallina. Otra ironía o casualidad, eligió el ave y no el cerdo, la oveja, la vaca, o cualquiera de los otros animales que componían la colección que rellenaba la rinconera de madera de la cocina.

õõõõõ

viernes, 3 de febrero de 2017

Miguel Torija. La isla de las culebras de La pajarita roja Editores y Jo, ara. Unaria Ediciones. Premi Josep Pasqual Tirado 2016.







L’ombra de la traïció

Miguel Torija Martí (Tortosa, 1972) és autor de diversos llibres de relats reunits en quatre volums: Fábulas efímeras (Conselleria d’Indústria, 2010), Catálogo de excusas para seguir vivo (o muerto) (2011), Cuando la vida se pone perra (Unaria, 2013) i Ara, jo (Unaria, 2016). Amb La isla de las culebras (La pajarita roja, 2016) inicia un interessant recorregut pel món de la novel·la.


La isla de las culebras, inspirada evidentment en el arxipèlag castellonenc de les Columbretes, es una història escrita serpentejant amb frases que en generen d’altres de manera torrencial a las quals després s’ha aplicat la contenció i el rigor estructural. Sembla com si el procés d’escriptura haja brollat d’una primera redacció que ha madurat i ha crescut per assolir la forma d’un relat d’aventures acotat i ubicat per tal de folrar-lo d’una cuirassa que l’arrele a un moment històric concret, tot i que no es diga el possible referent en què tal vegada hagueren pogut ocórrer els fets. Són els personatges i la història els que estiren d’una acció centrada més enllà de l’any 1823, perpetrada la invasió dels "Cent-mil fills de sant Lluís que entraren en Espanya a petició de Ferran VII i estesa una cadena de ciutats resistents a la presència francesa. I és en mig d’aquest conflicte provocat per l’accés dels borbons a la monarquia espanyola, on el capità Martín Gómez de Usuriaga i la seua fragata “Soledad”, que custodia uns papers que li poden fer canviar la vida, protagonitza atacs navals, traïcions, fugides, rescats i enamoraments mentre un raig de justícia moral —com en una història medieval— pren nota dels seus actes i li intentarà passar factura d’allò que ha transgredit la virtut i el bé. Martí és conscient en tot moment de quan obra a favor dels valors humans i socials més reconeguts i de quan pren decisions i escomet accions (algunes només es desvetllaran en les darreres pàgines) fregant la ignomínia; d’ací els remordiments que l’acompanyen en tot moment per atorgar-li consistència. Martí, cada vegada que enceta una nova acció, xoca de manera immediata amb una oposició (fins i tot dins la seua nau) que li cancel·la les expectatives d’èxit; és llavors quan s’entesta a continuar i desencadena un reguitzell d’esdeveniments que, a la llarga, recolliran de nou una sentència reblada, però, per una mena de justícia poètica reparadora.
            Miguel Torija recupera en La isla de las culebras el lèxic de les aventures d’illes i tresors que enriqueixen la joventut dels lectors i d’arreu i resulta un plaer traginar amb atifells de marineria i, com no, peces fonamentals, com trinquet, botavara, messana... Tot per tal de fer veure com Martí Gómez de Usuriaga sura sobre l’oneig d’un enamorament i del rescat d’una ciutat; dos actes que convergiran en un espai que simbòlicament presagia la fi d’aquesta entretinguda novel·la.
*    *    *

En Ara, jo, el seu darrer llibre, l’autor fa una incursió en l’escriptura en català amb un reguitzell de vora quaranta relats en què els diversos personatges ens conten llurs històries; tanmateix, serà rere les paraules on el lector esbrinarà la veritat, allò que amaguen, la vida.
Els relats es poden agrupar —tot seguint l’índex proposat per l’autor— en tres parts: “Ara, jo i els meus”, que fluctua entre relacions familiars (“La llum d’un nou dia”); “Ara, jo i els altres” que assoleix un punt de vista de crítica social (“Vint euros”); i “Ara, jo, altres mons” que viatja a d’altres espais, temps i situacions vivencials (“Epitafi”). No obstant això, perquè no una altra classificació? Com resistir-se a encasellar-los d’una altra manera, els relats? Fins i tot, com no arriscar-se a crear noves parcel·les, com el procés de l’escriptura (“Una conferència” o “500 paraules, una taca de cafè”)? Ens movem, doncs, en un terrenys en què la lectura esdevé enjogassada i fructífera.
A poc a poc, la “realitat” dels relats s’allunya com si es tractara d’abastar un món en expansió en el qual tot el que passa té un reflex que interessa desvetllar per comprendre la veritable magnitud de l’existència. I serà el lector, com s’ha avançat, qui haurà de descobrir on encasellar cada història; ja que aquestes “parts” romanen barallades com si la tasca del lector fora trobar sentit al caos, al munt d’històries que creix successivament però que tal vegada succeeixen abraçades per la simultaneïtat. Tota una solvent experiència narrativa amb la qual Torija ha estat guardonat amb el premi Josep Pascual Tirado.

PASQUAL MAS
Pàgina de l'autor: